Simple vásárlói tájékoztató

Belépés | Akcióink
Főoldal » Híreink
   

Mit tud a Windows Vista?

2007.03.12.

Nemrég jelent meg a hazai kiskereskedelmi boltokban a Microsoft új operációs rendszere, a Windows Vista és már a hozzá tartozó Office 2007 szoftvercsomag is elérhető magyar nyelven is.

Az új programcsomag bemutatására Kaproncai Tamást, a Digitáltechnika Kft. kereskedelmi vezetőjét kértük fel, aki kollégáival együtt a DIT győri Nagy Imre úti üzletében mér tesztelte, sőt árusítja is az új operációs rendszert.


- A Windows Vista operációs rendszer megszerzését elsősorban azoknak ajánljuk, akik az eddigieknél sokkal szebb és barátságosabb háromdimenziós felhasználói felületre, praktikusabb kezelhetőségre és nagyobb biztonságra vágynak – mondta el Kaproncai Tamás. – Míg a korábbi Windows XP-ből otthoni és üzleti célokra egy-egy verziót adott ki a Microsoft, ezúttal négy változatban összesen hat különböző tudású és árú verziót dobott piacra a Vistából, a különféle piaci szegmenseket megcélozva. A számítógéppel ismerkedő otthoni felhasználóknak szól a Home Basic, ez tulajdonképpen a mostani Windows XP Home Edition utóda. Az átlagfelhasználóknak a Home Premiumot ajánljuk, ebben már benne van a Media Center funkcionalitás is, ez váltja fel a Windows XP Media Center Editiont. A vállalatok számára készült a Windows Vista Business, ami mellett létezik egy Ultimate Edition verzió is, amely az összes változat összes funkcióját tartalmazza. Nem lesz kapható boltokban a nagyvállalatoknak szánt, kizárólag mennyiségi licenc keretén belül vásárolható Vista Enterprise, valamint a korlátozott képességű Starter Edition, amelyet a fejlődő piacokon dobnak piacra és kizárólag új számítógéppel együtt lehet majd megvenni.

- A Vista nagy újdonsága, hogy a fejlesztők jelentősen átalakították, látványosabbá és felhasználó barátabbá alakították a felhasználói felületet. Mindezt egy Windows Aero nevű új, DirectX-alapú felhasználói felülettel oldották meg, amely már a videókártya képességeit használja ki, nem a processzort terheli le. Mindez 3D-es megjelenést biztosít a megnyitott ablakoknak és alkalmazásoknak, ráadásul úgy, hogy nem csak a teljes színskálának megfelelően változtathatunk a színeken, de az egyes felületek átlátszóságának mértékét is állíthatjuk. Érdekes újítás, hogy aktiválásakor a Startmenű nem jobbra-oldalra nyílik ki, hanem használata alatt végig a menün belül maradunk, mégis minden kényelmesen elfér és áttekinthető. Innen indíthatjuk el az új típusú Windows Keresőt is, amely egy egyszerűsített, de roppant hatékony keresőalkalmazás: segítségével sokkal gyorsabban kereshetünk programokat, e-maileket, vagy egyéb dokumentumokat. Mint azonnali kereső, már a keresett adat, név, vagy fájl első betűinek begépelésekor indítja a keresést, rengeteg időt takaríthatunk meg a segítségével. A Vista praktikusan egy helyen tárolja valamennyi letöltésünket, képeket, zenéket. A korábbi XP-nél sokkal nagyobb hangsúlyt fektet a gép hibernálására is, jobban kihasználva az ebből eredő előnyöket. Praktikus újdonság a User Acount Control, mellyel a korábbinál nagyobb számmal köthetőek engedélyhez az egyes beállítások változtatásai. A Windows Mail az Outlook Express utódja már beépített spam szűrővel, és sok kényelmi funkcióval, például naptárral van felszerelve, a program kétirányú, intelligens, beépített tűzfallal rendelkezik. A kényelmet szolgálja az újdonságnak számító, a Windows asztal szélén elhelyezkedő oldalsáv. Az átlátszó panelre, minialkalmazásokat tehetünk be, amelyek megmutatják például az aktuális részvényárfolyamokat, valutaárfolyamokat, processzor-, és memóriafoglaltságot, analóg órát. Ezen minialkalmazások nagy részét a gépről válogathatjuk ki, de sok különböző és további változat tölthető le az Internetről. Az operációs rendszer amúgy nagy hangsúlyt fektet az internetről való frissítésre, míg a korábbi Windows XP hetente frissítette magát, a Windows Vista minden nap pontban délután háromkor megteszi ezt. Összességében a Windows Vistát mindazoknak előszeretettel ajánljuk, akik fontosnak tartják, hogy adataikat könnyen és gyorsan megtalálják, munkájukat praktikusan, nagy hatékonysággal végezzék, és fontos számukra, hogy mindezt igényes, barátságos grafikai megjelenítés mellett a legnagyobb adatbiztonsággal tehessék meg – fejtette ki Kaproncai Tamás.

A Windows Vista sok szempontból a Windowsok „legje”. Ennek a fejlesztése tartott a leghosszabb ideig (66 hónap), vélhetően ez is került a legtöbbe. A Microsoft állítása szerint a Vista a legmegbízhatóbb, legstabilabb és legbiztonságosabb Windows. A Vista és az Office 2007 előzetes változatait minden eddiginél több felhasználó töltötte le és próbálta ki, és juttatta el hibajelentéseit, visszajelzéseit a vállalathoz. Valószínűleg a Windows Vista a cég történetének legtöbbet késő terméke is, az eredeti tervek szerint ugyanis 2003-ban kellett volna megjelennie.

Forrás: Kisalföldi Gazdaság


vissza

A WEB-oldalon megjelentetett információk tájékoztató jellegűek, a változásának jogát fenntartjuk.
© 2008-2023 Digitáltechnika Kft. Minden jog fenntartva.

 

Kosár tartalma: Üres
Fotókönyv szoftver
x