Simple vásárlói tájékoztató

Belépés | Akcióink
Főoldal » Híreink
   

Intelligens járműkövető rendszer

2007.01.21.

DITTRACK néven Intelligens Járműkövető és Elemző Rendszer fejlesztésébe kezdett 2006 év elején a Digitáltechnika Kft. Szoftverfejlesztő csoportja.

A pályázati pénzzel megtámogatott fejlesztés során a felhasználói igények felméréséhez és a szükséges tesztek elvégzéséhez több ismert győri cég segítségét is igénybe veszi a DIT. Havlin Péterrel, a szoftverfejlesztő csapat vezetőjével a projekt eredményeiről beszélgettünk. 

- GPS műholdas helyzetmeghatározó és járműkövető rendszerek már több éve léteznek. A most fejlesztés alatt álló intelligens rendszer nagyszerűsége abban rejlik, hogy tanítható, és a felhasználó kérésének megfelelően alakítható. A járművekben elhelyezett egység által begyűjtött, és a kijelölt számítógépre továbbított rengeteg adat a szoftver segítségével a felhasználó kívánsága szerint rendszerezhető. Ha azt az utasítást kapja, a rendszer figyeli, és azonnal jelzi, hogy a gép a megadott területről, vagy útvonalról letér, a szükségesnél hosszabb ideig áll egy helyben, vagy ha nem végzi a megszabott munkát. Ha olyan parancsot kapott, a rendszer a motor leállításával távolról is beavatkozhat a jármű tevékenységébe – mondta el Havlin Péter, a Digitáltechnika Kft. szoftverfejlesztő csoportjának vezetője.

- A munkát 2006 januárjában kezdtük meg, és ez év novemberében kell felmutatnunk az elért eredményeket. A projekt első munkaszaka 2006 szeptemberéig tartott. Az eszközbeszerzés, a kommunikációs szoftverek fejlesztése és tesztelése mellett az egyik legfontosabb feladatunk az volt, hogy felmérjük, a leendő megrendelők igényeit. Fontos elvárás volt a vagyonvédelem és a sofőrök ellenőrizhetősége, de kiderült az is, hogy a rendszer kiválóan alkalmas az elvégzett munkának a megrendelők felé történő bizonyítására is.

- A rendszer nagy előnye lesz, hogy nem igényli emberi munkaerő, diszpécser beavatkozását. A betáplált adatok és feltételek szerint automatikusan és folyamatosan elvégzi az ellenőrzéseket, és készít meghatározott időközönként riportokat, vagy küld a különleges eseményekről azonnali jelentéseket a megbízónak. Akinek erre a szolgáltatásra szüksége lesz, megvásárolhatja a szoftvert a diszpécser központtal együtt, és saját maga üzemeltetheti. De megteheti azt is, hogy csak a szolgáltatás veszi igénybe, és folyamatosan e-mailben kap tájékoztatást gépjárműflottájának mozgásáról és munkavégzéséről – fejtette ki Havlin Péter, aki csapatával együtt a közelmúltban éppen azon dolgozott, hogy a rendszer jobban hangolható legyen, vagyis a diszpécserközpont működésébe tetszőleges számú szervert lehessen bevonni. Ennek előnye, hogy az esetleges meghibásodásokkor a rendszer a feladatokat automatikusan elosztja a működőképes számítógépek között, így biztosított lesz a biztonságos, fennakadás nélküli üzemeltetés.

A projekt második szakaszában 2007. november közepéig a grafikus rendszer kidolgozásával, az intelligens rendszer kialakításával és tesztelésével lesznek elfoglalva a DIT szoftverfejlesztői. A tervek szerint a rendszer már a nyár közepén működőképes lesz, akkor kerül sor az ismételt tesztelésre a kezdeti felmérésre felkért ismert győri cégek flottáinak igénybevételével. Havlin Péter bizakodó: mivel a tesztelésben részt vevő cégek egy már teljesen testre szabott intelligens járműkövető rendszert próbálhatnak ki, nagy az esély arra, hogy belőlük kerülnek ki az első vásárlók is. Az új fejlesztésű szoftver és szolgáltatás iránt azonban a tesztelő cégek mellett már mások is érdeklődnek.

Forrás: Kisalföldi Gazdaság


vissza

A WEB-oldalon megjelentetett információk tájékoztató jellegűek, a változásának jogát fenntartjuk.
© 2008-2024 Digitáltechnika Kft. Minden jog fenntartva.

 

Kosár tartalma: Üres
TÉLI CÍMKÉZŐ AKCIÓ!
x